Is het verstandig kraanwater te filteren? Nederlands water uit de kraan is van een uitstekende kwaliteit. Het is dus niet per sé nodig dit water te filteren voordat je het drinkt, maar het mág natuurlijk wel. De keuze om water te filteren kun je maken door onder andere naar de volgende punten te kijken:
- Jouw persoonlijke voorkeur
- Jouw immuunsysteem
- Jouw waterleidingsysteem
- Jouw gebruik van apparaten
Smaakvoorkeur voor gefilterd water
Het kan zijn dat je gefilterd water lekkerder vindt smaken. Dit komt doordat metalen, mineralen en zouten worden verwijderd, waardoor het water een zachtere smaak krijgt. Koffie en thee gaan daardoor anders smaken. Maar let op; het zuiveren haalt ook stoffen uit het leidingwater die je lichaam nodig heeft, zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en chloride.
Zorg ervoor dat je op tijd het waterfilterpatroon verwisselt. Doe je dit niet dan kan er bacteriegroei ontstaan in de actieve kool in de filter. Dit merk je als de kleur en smaak van het drinkwater veranderen. Wanneer deze stoffen loskomen, komen deze alsnog in je water terecht. Op tijd vervangen dus.
Immuunsysteem versterken: De voordelen van water filteren
In oppervlaktewater komen veel stoffen voor die door menselijk handelen hierin zijn beland, zoals chemicaliën, microplastics, medicijnresten, pesticiden en meststoffen. Voor mensen met een zwak immuunsysteem is het noodzakelijk dat deze stoffen er zo goed mogelijk uitgefilterd worden. Al is het belangrijk op te merken dat een waterfilter geen 100% bescherming bied tegen alle verontreinigingen.
Waterleidingsysteem: Is water filter nodig bij oude leidingen?
Soms wordt aangeraden om water te filteren, bijvoorbeeld in een gebied met een verouderd leidingsysteem. Vroeger ontbrak het aan kennis over de gebruikte materialen voor waterleidingen, waardoor er kans op gezondheidsschade is als men water uit deze leidingen drinkt. Als je merkt dat het water een onprettige geur, kleur of smaak heeft, is het verstandig deze eerst te koken of te filteren.
Huishoudelijke apparaten beschermen met waterfiltering
Waterleidingen in een apparaat kunnen door kalk verstopt raken. Vooral als water verwarmd word, zoals in koffiezetapparaten en waterkokers, zet het veel kalk af aan de binnenkant van de machine. Maar ook koelkasten met ingebouwde ijsblokjesmakers en stoomstrijkijzers hebben met kalkaanslag door water te maken.
Veel van deze apparaten zijn al voorzien van geïntegreerde waterfilters. Deze patronen zuiveren het water van kalk en andere schadelijke stoffen die de werking van het toestel kunnen verstoren. Dit zorgt voor een langere levensduur van het apparaat.
Vertrouwd water drinken: is water filteren echt nodig?
Nederlands kraanwater is vertrouwd om te drinken, zonder dat het gefilterd hoeft te worden. Het water extra filteren is een vrijwillige onderneming, die niet direct noodzakelijk is, maar in sommige gevallen wel functioneel kan zijn. Het maakt je water dus vooral een stuk lekkerder, niet veel gezonder.
Als je besluit je leidingwater te filteren zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. In de blog Hoe filter ik mijn kraanwater? gaan we daar dieper op in. Of neem een kijkje bij onze filters.
Lees de blog Hoe filter ik mijn kraanwater? Om meer hierover te weten te komen.